Förslitningsskador på arbetsplatsen, ergonomi, pengar och hälsa

Ergoscoop användare

Vad kostar förslitningsskador företagen?

Förslitningsskador är ett problem i både storkök och industriella miljöer, och de ekonomiska konsekvenserna är betydande. Enligt Arbetsmiljöverkets rapport för 2023 utgjorde ergonomiska belastningsfaktorer 26 % av alla arbetssjukdomar och är bland män den största anledningen till sjukskrivning i Sverige. Dessa skador orsakas ofta av repetitiva rörelser, tunga lyft och dåliga arbetsställningar, vilket är vanligt förekommande i fysiskt krävande arbetsmiljöer.

Konsekvenserna för företag och organisationer inkluderar både de direkta kostnaderna som sjukfrånvaro, sjukvård och rehabilitering samt de indirekta kostnaderna som förlust av produktivitet, ersättande av arbetskraft och minskad effektivitet.

I Sverige beräknas dessa kostnader uppgå till över 65 miljarder varje år, vilket innebär att investeringar i ergonomi snabbt kan betala sig i form av förbättrad arbetsmiljö och minskade sjukskrivningar. Förebyggande åtgärder som minskar risken för ohälsa skulle kunna spara samhället drygt 20 miljarder kronor/år.

Planera arbetsflödet för att minska riskerna

Genom att noggrant planera arbetsflödet på arbetsplatsen kan man drastiskt minska risken för förslitningsskador och förbättra arbetsmiljön. Här är några sätt att göra det:

  • Optimera layouten: En välplanerad layout där utrustning och arbetsstationer är placerade på ett logiskt och lättillgängligt för att utföra det dagliga arbetet och minskar antalet onödiga rörelser.
  • Anpassa arbetsstationer: Arbetsstationer bör vara justerbara i höjd och utformning för att passa både olika typer av arbetsuppgifter och anställda med olika kroppsstorlekar. Justerbara maskiner, lyft- och transporthjälpmedel och arbetsbänkar minskar belastningen på rygg och axlar.

Utbildning och medvetenhet

Även med de bästa ergonomiska verktygen och en optimerad arbetsmiljö, är det viktigt att personalen är utbildad i hur man använder sin kropp på rätt sätt. Regelbunden träning och medvetenhet om hur man utför säkra lyft, växlar mellan olika arbetsuppgifter för att undvika statisk belastning och använder ergonomiska hjälpmedel på rätt sätt.

Detta kan göra en stor skillnad i att förebygga skador och skapa en hälsosammare arbetsplats.

Resultat – Bättre hälsa och högre produktivitet

När företag och organisationer investerar i ergonomiska lösningar får de tillbaka i form av både bättre hälsa och högre produktivitet.
När vi mår bra presterar vi bättre, helt enkelt.

  • Minskade sjukskrivningar: En ergonomiskt anpassad arbetsplats innebär färre arbetsskador och lägre sjukfrånvaro, vilket leder till minskade kostnader.
  • Ökad produktivitet: Medarbetare som arbetar i en väl anpassad arbetsmiljö arbetar snabbare, mer effektivt och gör färre misstag.
  • Högre trivsel och mindre personalomsättning: En arbetsplats som värnar om sina anställdas hälsa och välmående bidrar också till högre arbetsglädje och mindre personalomsättning, vilket sparar pengar på rekrytering och utbildning.

Från behovsanalys till installation

Förslitningsskador är en dyr affär, både för företagen, för de anställda som drabbas och för samhället. Genom att fokusera på ergonomi kan dessa kostnader minskas, och samtidigt kan produktiviteten och arbetsglädjen öka. Investeringar i ergonomiska lösningar, planering av arbetsflöde och utbildning av personalen är nyckeln till en hållbar och framgångsrik arbetsmiljö.

Ergofokus har ergonomiska lösningar för storkök och industri och vi hjälper företag med behovsanalys, planering, installation och utbildning för en bättre arbetsvardag.

Varmt välkommen att kontakta oss.

Om oss:

Hållbara arbetsmiljöer!

Med bas i vackra Dalarna når vi kunder över hela Sverige och betydande delar av Europa med våra produkter. Vårt omfattande sortiment, inklusive skräddarsydda arbetsbord och lyftvagnar, är utformat för att förbättra arbetsplatsens och medarbetares välbefinnande. Våra smarta och specialanpassade produkter passar i miljöer som har höga krav på effektivitet och tålighet.

I vårt sortiment finns, lyft- och transporthjälpmedel, mattor, plattformar, stolar mm. Vi finns med er hela vägen, från behov till installation och utbildning. Läs mer om våra produkter på vår hemsida: ergofokus.se eller hör av dig så berättar vi mer.

Vårt team står redo att hjälpa ert företag till att skapa en bättre arbetsvardag och ett hållbarare arbetssätt. Varmt välkommen till oss!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *